luni, 13 mai 2013

Protectia solara

Ulei pentru protectia solara si lapte de corp (dupa plaja).
Fiecare dintre noi avem ritualurile proprii in ceea ce priveste pregatirea pielii pentru bronzare, expunerea la soare si intretinerea de dupa. Eu va voi sfatui care ar fi procedurile corecte astfel incat sa avem un bronz uniform, de durata si cu efecte cat mai putin nocive pe termen lung.
In primul rand, HIDRATAREA. Consumul intern de apa si ingrijirea pielii cu ingrediente hidratante - lapte de corp, de preferat cu extract de castraveti, cu aloe vera, cu provitamina B5 sau cu alantoina. Recomad sa fie facuta continuu, inainte, in timpul si dupa expunere.
Apoi, EXFOLIEREA. Indepartarea celulelor moarte va asigura bronzarea uniforma. Folositi exfolianti mecanici naturali ce pot fi imbogatiti cu elemente hidratante sau emoliente: tarate de grau, sare de mare, zahar brun, cafea; fiecare dintre ele pot fi amestecate cu ulei de migdale dulci, miere sau smantana proaspata.
PROTEJAREA. Atat tenul, pielea corpului, parul cat si ochii trebuie ferite de actiunea razelor de soare. Aplicarea de creme de protectie pentru par si piele, expunerea progresiva, atentia deosebita asupra timpilor de expunere si asupra intervalelor orare, purtarea de palarii si haine subtiri deschise la culoare, a ochelarilor de soare sunt, impreuna, elemente ale protejarii.
Pentru cremele (lapte sau ulei) de protectie aveti in vedere urmatoarele:
- folositi doar creme cu protectie minerala, contin factori fizici de protectie (oxid de zinc sau dioxid de titanium - non nanoparticule), nu si chimici (factorii fizici raman la suprafata pielii si resping razele UV, cei chimici sunt absorbiti in piele si absorb razele UV);
- exista grasimi vegetale cu proprietati fantastice asupra pielii care au si SPF: ulei de cocos, de susan, de morcovi (macerat), de nuci macadamia, de catina, de zmeura, de canepa si unt de cacao, de shea, de mango; deci este obligatoriu ca acestea sa fie prezente in cremele respective.
- reaplicarea cremelor de protectie trebuie facuta dupa fiecare baie sau daca transpirati mai mult.
As vrea sa va mai fac cunoscut ca o crema cu SPF 15 ofera o protectie de 94% in timp ce o crema cu SPF 50 protejeaza in proportie de 98%; una cu SPF 25 - 96%. Asadar, conteaza timpii de expunere - trebuie alternata expunerea la soare cu adapostirea la umbra - si intervalul orar - dimineata pana la ora 11, maxim si dupa amiaza incepand cu ora 16.
INGRIJIREA. Dupa expunerea la soare pielea are nevoie de atentie speciala. E bine sa fie:
- calmata - in cazul in care au aparut arsuri - cu produse ce contin ulei de musetel, aloe vera, hidrolat de musetel, de menta, bisabolol.
- reparata - cu produse ce contin alantoina, provitamina B5, vit. E, aloe vera, ulei de susan, de catina, de germeni de orez, de migdale dulci.
- HIDRATATA (stiu, iar...) - intern si extern - cu apa, aloe vera, castraveti, grasimi vegetale cu rolul de a pastra apa in piele - unt de cacao sau de shea, ulei de samburi de struguri, de argan.
Soarele ne poate fi prieten sau dusman, noi ar trebui sa fim capabili de a alege. Efectele sale pozitive (sintetizarea vitaminei D, vindecarea diverselor afectiuni ale pielii, secretia de melatonina) pot fi usor distruse de efectele negative (deshidratare, aparitia petelor pigmentare, imbatranirea pielii).
Sper ca ceea ce am scris mai sus sa va ajute.
Sa aveti vara minunata!

Din nou este disponibil uleiul de protectie solara in magazin.

4 comentarii: