duminică, 2 martie 2014

Crema exfolianta cu AHA sau BHA.

Am promis la un moment dat ca voi reveni cu un articol despre exfoliere. Acum vreau sa va povestesc despre cremele exfoliante cu AHA (alpha-hydroxy-acid) sau BHA (beta-hydroxy-acid). 
Scrub cu perle de jojoba si crema exfolianta cu AHA.
In mod firesc pielea noastra se exfoliaza singura. Stratul mort de la suprafata (stratul cornos) pierde mii si mii de celule la fiecare cateva minute deoarece alte celule care iau nastere in stratul inferior (stratul bazal) avanseaza la suprafata, devenind, la randul lor, strat cornos. Acest proces de reinnoire celulara incetineste o data cu inaintarea in varsta; in acelasi timp, procesul exfolierii naturale poate deveni ineficient, determinand o acumulare de celule moarte la suprafata pielii. Atunci aspectul tenului este tern, pielea devine aspra, ingrosata, cu zone in care apar cojite. Diversele modalitati de exfoliere (mecanica sau chimica) pot ajuta la indepartarea stratului de celule moarte acumulate in exces, dezvaluind un strat normal, fin, stralucitor si mai tanar al pielii de dedesubt.
Exfolierea mecanica (scrub) nu exclude exfolirea chimica (AHA sau BHA) ci o completeaza. In timp ce scrub-urile actioneaza la suprafata pielii, AHA sau BHA penetreaza pielea producand rezultate mai bune iar beneficiile pot fi vizibile imediat, sau in foarte scurt timp dupa utilizare: pielea este luminoasa, mai neteda, ridurile fine sunt diminuate, petele de melasma sunt reduse, porii sunt deblocati permitand sebuumului sa circule normal. Cercetarile arata ca  AHA si BHA imbunatatesc considerabil structura pielii si stimuleaza producerea de colagen.
Exfoliantii chimici pot fi aplicati, la inceput, zilnic, apoi este suficienta utilizarea de 2-3 ori pe saptamana. Frecventa utilizarii trebuie stabilita individual in functie de tipul de ten. Foarte important: in perioada tratamentului este obligatorie utilizarea de produse cu SPF (crema hidratanta, pudra sau fond de ten)  si interzisa expunerea directa la soare sau la solar. Imaginativa ca noul strat de celule dezvaluit prin exfoliere este ca pielea unui prunc nou nascut, vulnerabila in fata radiatiilor solare, iar neprotejarea corespunzatoare poate fi daunatoare pe termen lung.
Crema exfolianta pe care o pregatesc este personalizata in functie de nevoile utilizatorului; in general, cremele cu AHA sunt potrivite tenului normal/uscat, cele cu BHA sunt pentru tenul gras/acneic. La cerere, am pregatit acelasi tip de crema care contine, in plus, active cu rol de indepartare a petelor de melasma. Reteta este creata de mine pe baza proprietatilor ingredientilor alesi cu grija pentru scopul urmarit. Un flacon de 30 ml (25 gr. de produs) costa 35-37 lei si va fi pregatit dupa plasarea comenzii.
Fapt important, de asemenea: este obligatoriu pentru cremele exfoliante sa fie ambalate in recipiente airless (fara contact cu aerul) si netransparente deoarece activele se oxideaza in prezenta luminii si a aerului devenind inactive in maxim 2 saptamani de la pregatire. 
Acestea fiind spuse, va invit la exfoliere!

2 comentarii:

  1. Este suuupeeer! Ca și restul:) Am pistrui, pielea mi se înroșește ușor și mai e și tenul mixt:) O crema minune, plus mai accesibila decât alternativa de pe piața. Sa nu mai zic ca la sephora o chestie dermato cu aha are alcool și am văzut după ce am cumparat-o... În rezumat, mulțumesc Francesca și sa ne mai faci!;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, Alina! Îți mulțumesc pentru toate comentariile, mă bucur că îți plac bunătățile alese! 😊

      Ștergere